Nederland in Oorlog ( in foto's )
Je moet aspirant-lid van deze club zijn om het forum te bekijken.

Vol unieke beelden, foto's en een wekelijkse video

Oorlog is een bijzondere situatie. Het leed dat mensen dan moeten doormaken is vaak ongekend. Dat besef je overigens pas vaak als je het zelf mee maakt. Nederland kent het geluk al sinds 1945 op eigen grond geen oorlogssituatie te hebben gehad. Gelukkig maar!  Maar velen weten ook niet meer wat het is om je vrijheid te verliezen en nemen aan dat het iets vanzelfsprekends is.

Soms levert oorlog ook goede zaken op. De dwang om op je vijand vooruit te lopen, leveren uitvindingen op die, hoewel in eerste instantie gevaarlijk en bedreigend, later in het burgerleven ook goede toepassingen kent. Zo heeft de geneeskunde vooral na de 1e Wereldoorlog een enorme vlucht genomen.

Deze club is opgezet vanuit educatieve gronden en vooral om niet te vergeten. Om te blijven beseffen dat "je mening kunnen geven" niet altijd vanzelfsprekend is. Als mens moet je daar soms voor vechten, soms zelfs voor sterven.

Regelmatig zullen een of meerdere foto's geplaatst gaan worden en in het weekend een nieuwe video. Door dit te doen hoop ik een beeld en gevoel te geven voor alles wat we kwijt waren, weer terug gekregen hebben, maar wat we gemakkelijk opnieuw weer kunnen verliezen!

 - - - = = o 0 o = = - - -

 

Na de in Friesland massaal opgevolgde melkstaking van april/mei 1943 verstevigt de bezetter zijn greep op de samenleving door onder andere de aanvoerwegen naar de stad af te sluiten. Daarvoor worden versperringen aangebracht, grote betonnen blokken van zo’n twee meter breed en hoog. De doorgang, net breed genoeg voor een vrachtwagen, is schuin op de rijrichting geplaatst waardoor er stapvoets gereden moet worden.

De obstakels, die in de volksmond de naam ‘Mauer-muur’ krijgen, worden geplaatst op de Groningerstraatweg, de Overijsselschestraatweg, de Lekkumerweg en de Harlingerstraatweg, waar zelfs twee komen, een ter hoogte van de Rooms Katholieke begraafplaats en een bij Marssum.

Op de foto de kleine Henk de Lange uit Huizum, onbekommerd spelend met een autootje bij de Mauer-muur die de Overijsselschestraatweg ter hoogte van de huidige brug over het Van Harinxmakanaal afsluit.

Na hun komst op 15 april 1945 breken de Canadezen de Mauer-muren rond de stad vrijwel direct af om de doorgang van hun eigen materieel niet te belemmeren.

Die 5 dagen in mei - De verloren overwinning deel 1

In mei 1940 wist een slecht georganiseerd en zelfs nog slechter bewapend Nederlands leger op een of andere manier een kolossale Duitse luchtaanval in Den Haag, uitgevoerd door Duitse elitetroepen, te overleven. Dankzij deze succesvolle Strijd om de Residentie, wist Koningin Wilhelmina -- het hoofddoel van de Duitsers -- uit Duitse handen te blijven. Adolf Hitler verloor een aanzienlijk deel van zijn aanvalstroepen. Zij werden vermoord of gevangengenomen en naar Engeland gezonden. Dit gaf de Nederlandse capitulatie die enkele dagen later volgde op het bombardement op Rotterdam een bittere nasmaak voor de soldaten die iets eerder de strijd om Den Haag hadden gewonnen. Ze hadden gewonnen, maar toch verloren.De overwinning die ze dachten te hebben behaald na bijna 100 uur heldhaftige strijd en levensgevaarlijke operaties, bleek niet meer dan een droom. De moeite, het lijden, de offers, de euforie, alles leek voor niets te zijn geweest.Hoe ervaren mensen, die hier totaal niet op voorbereid waren en zulke hevige emoties doorstonden, zo'n confrontatie in het heetst van de strijd? En hoe is het mogelijk dat sommige mensen tot zulke enorme hoogtes stijgen in de strijd tegen een sterkere tegenstander?

De winter van 1944 was bar. Arbeiders doopten Ramspol om in Smolensk, de Russische stad waar het Sovjetleger een belangrijke overwinning op de Duitsers behaalde. G.E. van Dijk, die in Ramspol op het kantoor van het Centraal Magazijn werkte, vertelde later: “Hier was het punt waar alle voorraden binnenkwamen, de zgn. ‘grote graanschuur’. De oogsten uit de polder werden van hieruit per schip naar alle mogelijke plaatsen in Nederland vervoerd. Het voedsel bleef in Nederland. In de laatste oorlogswinter is ook een gedeelte afgevoerd naar plekken waar de Duitser niet achter kwam, want de Duitsers hebben hun portie ook wel gehad! In die tijd speelde tevens de kwestie van de voedselvoorziening in West-Nederland. In de polder werd veel verbouwd wat mensen via het distributiesysteem konden krijgen. Toen werd de situatie natuurlijk heel anders. In de hongerwinter ging het voedsel per vrachtauto naar het westen.”

De Breskens Pocket was een gebied aan de zuidkant van het Schelde-estuarium. Het gebied werd goed verdedigd door de 64e Duitse Divisie en bestond grotendeels uit landbouwgrond die onder water was gezet. Als onderdeel van Operatie Switchback voerde de 3e Canadese Infanteriedivisie een tweeledige aanval uit op dit gebied die begon op 6 oktober en pas op 3 november werd voltooid. Gedurende deze tijd moest de infanterie door modder ploeteren terwijl ze van de ene boerderij naar de andere werkten om de Duitse verdedigers uit te schakelen. Er was weinig tot geen dekking waarachter de infanterie zich kon verschuilen en er lagen vaak mijnen in de dijken waar de Canadezen waarschijnlijk dekking zochten. Het eindigde in de volledige nederlaag van de Duitse 64e Divisie, maar tegen een hoge prijs voor de 3e Canadese Infanteriedivisie.
 

Amfibievoertuigen die troepen over de Schelde vervoeren. 

Leden van de Royal Hamilton Light Infantry rijdend in Universal Carrier trekken door Krabbendijke.

Nieuwste Leden

  • Zcene
  • Eusie
  • h3
  • coenalaguna
  • Willy63
  • Frankieo

Vertrek van prinses Juliana, prins Bernhard, prinses Beatrix en prinses Irene op 12 mei 1940 met de torpedobootjager HMS Codrington vanuit IJmuiden naar Engeland.

 Afb: torpedobootjager HMS Codrington

Dokter van de Velde

Dokter van de VeldeEen centrum van hulpverlening en verzet was het oude ziekenhuis Bethesda aan de schutstraat. De geneesheer en directeur Dokter van de Velde geboren op 23 april 1897 in Vlissingen. Als principiële tegenstander van het nationaal-socialisme verborg hij veel joden en zwaar gezochte illegale werkers in het ziekenhuis. Vanuit het concentratiekamp Westerbork werden in 1942 en begin 1943 joodse patiënten die daar niet konden worden verpleegd opgenomen in het ziekenhuis in Hoogeveen. Met medewerking van dokter van de Velde konden zij nadat ze weer genezen waren een onderduik adres vinden. Hoogeveen was al een haard van verzet, dokter van de Velde was de eerste man die alarm sloeg toen in 1942 joodse burgers zouden worden weggevoerd. Met een paar vrienden probeerde hij zoveel mogelijk mensen te waarschuwen. De Duitse bezetter eiste van iedereen arbeidsinzet, dus ook van de sterke jongemannen. Dokter van de Velde zorgde ervoor dat deze jongemannen doorgingen voor tbc patiënten. Dit deed hij door de Duitsers röntgenfoto's te laten zien van overleden tbc patiënten.Met zijn medewerking kon er in september 1944 tot begin 1945 in het ziekenhuis een geheime zender worden opgesteld. Deze zender was van groot belang voor het verzet van Hoogeveen en omgeving. Vrijwel niemand wist van deze illegale activiteiten in het ziekenhuis, tot de Duitsers een tip kregen over een zender in het complex Bethesda. Bij het oprollen van de zenderorganisatie werd op 28 februari 1945 dokter van de Velde gearresteerd werd door de SD. Hij werd opgepakt in zijn woning, ze probeerden hem nog te waarschuwen maar tevergeefs. Hij werd naar Assen vervoerd en ingesloten in het huis van bewaring. Samen met dubbeldam, dekker en tandarts schippers werd hij in de nacht van 7 maart 1945 vervoerd naar de woestehoeve, dat ligt tussen Apeldoorn en Arnhem. Om daar vervolgens met 116 anderen in de vroege morgen van 8 maart 1945 gefusilleerd te worden. Hij was toen 47 jaar.Vanwege de verzetsacties van Pieter Cornelis Marinus van de Velde staat er sinds 2010 dit beeld bij het ziekenhuis Bethesda.

2020-05-05 Uitgelicht

Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

grc starstarstarstarstar

Omdat het de herhindering aan 40/45 levend houdt.