Vol unieke beelden, foto's en een wekelijkse video

Oorlog is een bijzondere situatie. Het leed dat mensen dan moeten doormaken is vaak ongekend. Dat besef je overigens pas vaak als je het zelf mee maakt. Nederland kent het geluk al sinds 1945 op eigen grond geen oorlogssituatie te hebben gehad. Gelukkig maar!  Maar velen weten ook niet meer wat het is om je vrijheid te verliezen en nemen aan dat het iets vanzelfsprekends is.

Soms levert oorlog ook goede zaken op. De dwang om op je vijand vooruit te lopen, leveren uitvindingen op die, hoewel in eerste instantie gevaarlijk en bedreigend, later in het burgerleven ook goede toepassingen kent. Zo heeft de geneeskunde vooral na de 1e Wereldoorlog een enorme vlucht genomen.

Deze club is opgezet vanuit educatieve gronden en vooral om niet te vergeten. Om te blijven beseffen dat "je mening kunnen geven" niet altijd vanzelfsprekend is. Als mens moet je daar soms voor vechten, soms zelfs voor sterven.

Dagelijks zal een of meerdere foto's geplaatst gaan worden en in het weekend een nieuwe video. Door dit te doen hoop ik een beeld en gevoel te geven voor alles wat we kwijt waren, weer terug gekregen hebben, maar wat we gemakkelijk opnieuw weer kunnen verliezen!

 - - - = = o 0 o = = - - -

 

Opname van de Grote Bredeplaats op het moment dat de uit de Randstad afkomstige kinderen (hongerevacués), die bij gastouders in Harlingen hebben gelogeerd, op het punt staan naar huis terug te keren. Waarschijnlijk gaat het om kinderen die tijdens de Hongerwinter naar de Friese havenstad zijn gekomen.

Oorlog op locatie: Rotterdam | ANDERE TIJDEN

Het is oorlog en Rotterdam wordt gebombardeerd. Er vallen ook bommen op de dierentuin. De beesten lopen door de stad, de zeeleeuwen zwemmen in de Westersingel, de apen zitten in het café. Waar ga je heen met de dieren? Bekijk het verhaal van dierenoppasser Janus van den Berg in deze aflevering van de serie Oorlog op locatie, over Rotterdam. 'Oorlog op locatie' is een serie van de makers van Andere Tijden, speciaal voor Youtube. In de serie vertelt presentator Merel Udink de verhalen van de oorlog in Rotterdam, Ommen, Marum, Maassluis, Aalten en Amsterdam.

Groepsfoto van Duitse soldaten die wachten op verdere orders op het Noordereiland in Rotterdam, mei 1940.

 

Doel van de Luchtwacht was het bewaken van het Nederlandse luchtruim bij een oorlogsdreiging. De leden moesten vliegtuigen waarnemen en herkennen, en de waarnemingen doorgeven aan het Commando Luchtverdediging van de Nederlandse strijdkrachten. De Urker Luchtwacht bestond uit 24 vrijwilligers. Eerst werden de waarnemingen gedaan vanuit de toren van het Kerkje aan de Zee, later vanuit de vuurtoren van Urk. Vanaf de mobilisatie, 28 augustus 1939, was er permanent iemand van de Luchtwacht in de vuurtoren aanwezig. Het hoofdkwartier heeft niet echt kunnen profiteren van de diensten van de Urker Luchtwacht, want toen er bij de Duitse inval op 10 mei 1940 veel te melden viel, waren de telefoonverbindingen verbroken.

Inwoners van Aalst poseren met een soldaat van de Irish Guards.

Nieuwste Leden

  • bommetje
  • h3
  • coenalaguna
  • Willy63
  • Frankieo
  • brigges

6-pdr antitankkanon van de 4th Hallamshires, 49th Division, bewaakt de weg naar Willemstad (waarschijnlijk Fijnaart)

Leen fietste als 13-jarige in zijn eentje 250 kilometer voor eten in hongerwinter – OMROEP WEST

Tijdens de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog leed een groot deel van Nederland honger. Ook de toen 13-jarige Leentje had honger. Hij besloot in zijn eentje 250 kilometer te fietsen richting Groningen op zoek naar eten. Abonneer je hier: https://bit.ly/Omroepwest Leen vertrok op zijn fiets vanaf zijn ouderlijk huis in de Rotterdamse Boekweitstraat. Samen met presentator Johan Overdevest stapt Leen in 2016 opnieuw op de fiets om dezelfde route nog een keer af te leggen. Ze gaan langs bij de soepfabriek waar Leen destijds wat te eten kreeg: 'Alsof er een engeltje over mijn tong pieste.' Ook fietsen ze door de polder bij Haastrecht, gaan ze in gesprek over zijn belevenissen in een oude boerderij aan de West Provincialeweg in Gouda. Ze fietsen vervolgens via de Oude IJsselbrug in Zwolle en langs de Smildevaart in Smilde naar Roden en uiteindelijk komen ze aan bij het huis waar hij 'even aan de oorlog kon ontsnappen' in het Groningse Nuis. Leen neemt een kijkje in de inmiddels omgebouwde bakkerij, waar hij ruim een half jaar van de oorlog kon ontsnappen, voordat hij terugkeerde naar zijn familie in Rotterdam.

2020-05-05 Uitgelicht

Aanbevelingen

grc starstarstarstarstar
Omdat het de herhindering aan 40/45 levend houdt.

Deze week jarig

Geen jarigen deze week.

Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

grc starstarstarstarstar

Omdat het de herhindering aan 40/45 levend houdt.