De Winter aan de Maas, 8 november 1944 – 7 februari 1945

Geplaatst op vrijdag 13 september 2024 @ 14:16 , 338 keer bekeken

Na de Slag om de Schelde bereidde het Eerste Canadese Leger zich voor op de winter. Drie maanden lang, tussen 8 november 1944 en 8 februari 1945, waren de Canadezen niet betrokken bij enige grootschalige operatie. Rust was meer dan welkom. De 3rd Infantry Division en de 2nd Armoured Brigade waren sinds begin juni aan het vechten, andere eenheden sinds juli.

Die vijf maanden van actie hadden een grote impact op alle bataljons van het Eerste Leger. Mannen werden gedood tijdens een actie of geëvacueerd nadat ze gewond waren geraakt; Anderen die leden aan uitputting tijdens de strijd, bezweken onder de constante stress van de altijd aanwezige dood en werden elke dag geconfronteerd met mortieren, granaten en kogels. Anderen werden door de vijand gevangengenomen, ondervraagd en vervolgens overgebracht naar een stalag op Duits grondgebied.

Aan de andere kant waren de Canadese soldaten na vijf maanden campagne nu ervaren krijgers, maar de overwintering aan de Maas, nabij Nijmegen in Nederland, was geen feest. Ze moesten een bruggenhoofd verdedigen dat als startpunt zou dienen voor de oversteek van de Rijn. Ook moesten ze de Duitsers scherp houden. Ze waren niet ver, aan de andere kant van de Maas. Terwijl Amerikaanse en Britse legers verder naar het zuiden een aanval lanceerden, moesten de Canadezen de vijand de indruk wekken dat er een aanval op handen was om hem te dwingen troepen in dat gebied achter te laten. Met witte uniformen aan als camouflage in een besneeuwd landschap patrouilleerden Canadese soldaten op een ‘actieve en agressieve’ manier, waarbij ze elke gelegenheid aangrepen om terrein te winnen of gevangen te nemen.

Foto Leden van "B" Troop, 5th Field Regiment, schieten 25-ponder af nabij Malden, Nederland, 1 februari 1945. Van links naar rechts: Sergeant Jack Brown, Bdr. Joe Wilson, Gunners Lyle Ludwig, Bill Budd, George Spence en Bill Stewart.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

grc starstarstarstarstar

Omdat het de herhindering aan 40/45 levend houdt.