Odoornerveen, 29 augustus 1939: Nederlandse soldaten leggen loopgraven aan.

Geplaatst op donderdag 16 juni 2022 @ 16:31 , 20 keer bekeken

Odoornerveen, 29 augustus 1939: Nederlandse soldaten leggen loopgraven aan bij een kazemat tijdens de algemene mobilisatie bij het Oranjekanaal in de buurt van Odoornerveen.

Nederlandse soldaten van het tweede peloton, tweede compagnie, eerste bataljon, 36e Regiment Infanterie zijn aan het werk met de aanleg van loopgraven bij een kazemat tijdens de algemene mobilisatie bij het Oranjekanaal in Odoornerveen, in de bocht naar Kibbelveen.

Het gaat om een kazemat type S, wat stond voor Stekelvarken of Spinnenkop. Deze bijnamen sloegen op de vele haken voor camouflagenetten die uit het beton omhoog staken. In Drenthe waren er meer van dit soort verdedigingswerken aangelegd. De provincie had niet de prioriteit van de landelijke legerleiding. De soldaten die er gelegerd waren, hadden te weinig en te verouderd materieel om serieus weerstand aan de Duitsers te kunnen bieden. Het was dan ook hun opdracht om, in geval van een aanval, de opmars van de Duitsers zoveel mogelijk te vertragen, zodat de stellingen verder westwaarts in Nederland in gereedheid konden worden gebracht. Ondanks dat er plaatselijk hevig verzet werd geboden, liepen de Duitsers Drenthe op 10 mei 1940 binnen één dag onder de voet.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

grc starstarstarstarstar

Omdat het de herhindering aan 40/45 levend houdt.