Afvoer Nederlandse soldaten en april / mei staking

Geplaatst op dinsdag 17 mei 2022 @ 21:34 , 54 keer bekeken

In het voorjaar van 1943 kondigde de Duitse bezetter aan dat alle Nederlandse militairen die in mei 1940 tegen de Duitse invallers hadden gevochten, zich opnieuw moesten melden om in Duitsland te werk gesteld te worden. Dit bericht leidde tot een staking in heel Nederland.In Drenthe kwamen de boeren in Zuidwolde als eerste in opstand. Vanaf 30 april weigerden zij melk te leveren aan de fabriek. Ander protest volgde: in Odoorn kwamen veenarbeiders niet opdagen en in Meppel staakten postbeambten hun werk. Bussen reden niet langer en fabrieken draaiden niet meer. Telefoonleidingen werden vernield en bruggen onklaar gemaakt om zo melktransporten tegen te houden.

De Duitsers kondigden het standrecht af waardoor iemand ter plekke gedood kon worden zonder enige vorm van proces. Voor velen was dat aanleiding om onder te duiken, maar toch melden zo'n achtduizend soldaten zich. Op de foto is te zien dat zij klaar staan om op transport te gaan onder bewaking van Duitse soldaten.

 

Gedemobiliseerde Nederlandse soldaten worden op last van de bezetter afgevoerd naar Duitsland om daar tewerkgesteld te worden (foto: Drents Archief)


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

grc starstarstarstarstar

Omdat het de herhindering aan 40/45 levend houdt.