Hr.Ms. K IX (1923)

Geplaatst op woensdag 24 november 2021 @ 15:00 , 43 keer bekeken

De Hr.Ms. K IX was een Nederlandse onderzeeboot van de K VIII-klasse. Het schip werd op 27 juni 1917 besteld door het Nederlandse ministerie van Koloniën bij de scheepswerf Koninklijke Maatschappij de Schelde uit Vlissingen.

Op 28 februari 1924 begon de K IX aan de overtocht naar Nederlands-Indië. Tijdens deze overtocht stond de K IX onder commando van F.W. Coster en deed het de volgende havens aan: Portland, Plymouth, Sevilla, Tunesië, Alexandrië, Port Said, Suez, Aden en Colombo. Op 13 mei 1924 arriveerde de K IX in Sabang.

Tijdens de Duitse aanval op Nederland in 1940 bevond de K IX zich in Nederlands-Indië en was op dat moment uit actieve dienst. Vanwege het uitbreken van de oorlog met Duitsland werd de K IX weer in actieve dienst genomen. In maart 1941 patrouilleerde ze in de Straat Soenda, omdat het Duitse pantserschip de Scheer was gesignaleerd in de Indische Oceaan.

Toen het gevaar van de Scheer geweken was werd de K IX weer in reserve gehouden. Vlak voor de val van Soerabaja voerde de K IX nog een oorlogspatrouille uit in de Golf van Thailand. Tijdens deze patrouilles speelden problemen met de motor het schip parten. Na de val van Soerabaja vertrok de K IX naar Fremantle waar ze gebruikt werd als doelschip voor onderzeeboot bestrijdingsoefeningen.

Op 15 april 1942 bood de Nederlandse marine de Australische marine twee onderzeeboten met bemanning aan, waaronder de K IX. De Australische marine accepteerde dit aanbod. De K IX werd door de Australische marine gebruikt als doelschip voor de anti-onderzeeboot opleiding. Tijdens een aanval van een Japanse onderzeeboot in de haven van Sydney raakte de K IX zwaar beschadigd. Omdat de Nederlandse marine manschappen nodig had in Groot-Brittannië voor de nieuw gebouwde onderzeeboten, werd besloten de K IX uit dienst te nemen. De Australische marine besloot toch de werkzaamheden aan de K IX te continueren en op 22 juni 1943 nam de Australische marine de K IX in dienst als K 9.

Om een bemanning voor de K 9 bij elkaar te krijgen werden officieren van de Britse marine en vrijwilligers van de Amerikaanse marine gerekruteerd. Als manschappen werden vrijwilligers van de Australische marine gebruikt. Niet lang heeft Australische marine gebruik kunnen maken van de K 9. Vanwege haar leeftijd vertoonde de K 9 veel gebreken en na een batterijexplosie op 22 januari 1944 werd, op 24 februari 1944, de K 9 uit dienst te nemen.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

grc starstarstarstarstar

Omdat het de herhindering aan 40/45 levend houdt.