Hr.Ms. Krakatau (1924)

Geplaatst op zaterdag 23 oktober 2021 @ 19:11 , 19 keer bekeken

Hr.Ms. Krakatau was een Nederlandse mijnenlegger, gebouwd door het marine-etablissement uit Soerabaja.[1] Het schip is genoemd naar de Indonesische vulkaan Krakatau, die vooral bekend werd door de ongekend zware uitbarsting in 1883.

Bij het uitbreken van de oorlog met Japan was het schip gestationeerd in Soerabaja. Op 15 december 1941 legde de Krakatau samen met de Gouden Leeuw, Soemba een mijnenveld in de buurt van Madoera. Commandant van de Marine in Soerabaja, schout-bij-nacht P. Koenraad vaardigde op 17 februari 1942 de geheime order KPX uit. Deze order is bedoeld voor de mijnenleggers Krakatau en Gouden Leeuw en de mijnenvegers van de 2e divisie mijnenvegers in Nederlands-Indië de Jan van Amstel, Pieter de Bitter, Eland Dubois en Abraham Crijnssen. Bij het krijgen van het sein KPX moesten deze schepen in veiligheid worden gesteld door uit te wijken naar een andere haven.

Tijdens de Slag in de Straat Badung in de nacht van 18 op 19 februari fungeerde de Krakatau als moederschip voor de motortorpedoboten die deelnamen aan de slag. Na de verloren slag keerde de Krakatau terug naar Soerabaja waar het schip werd ingezet voor het vernietigen van de schepen daar. Een van de schepen die tot zinken werd gebracht door de Krakatau was het vrachtschip Kota Radja. Dit schip was voor de kust van het eiland Madoera in het Westervaarwater aangevallen door Japanse vliegtuigen en daarbij in brand gevlogen.

Op 9 maart 1942 werd de Krakatau door de eigen bemanning tot zinken gebracht in het Westervaarwater nabij Batoe Poron.

 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

grc starstarstarstarstar

Omdat het de herhindering aan 40/45 levend houdt.