Friesland: De Wonsstelling I

Geplaatst op woensdag 14 juli 2021 @ 19:05 , 11 keer bekeken

Ten oosten van de Afsluitdijk in de provincie Friesland, nog voor de kazematten van Kornwerderzand, lag een verdedigingslinie: de Wonsstelling. Dit was een negen kilometer lange boogvormige verdedigingslijn die liep van Zurich in het noorden langs de Gooiumervaart en de Melkvaart via Gooium, Haaijum en Wons naar Makkum. De linie was verdeeld in drie vakken: vak Zurich, vak Wons en vak Makkum.
De Wonsstelling moest de toegang tot de Afsluitdijk en de Friese kust beschermen tegen de Duitsers. De stelling stond onder commando van Stelling Den Helder. De Wonsstelling werd bemand door ongeveer 1.400 man (inclusief de terugtrekkende troepen), voornamelijk Friezen.

De bouwwerken van de Wonsstelling waren van hout en aarde gemaakt en staken als molshopen uit de weilanden. Door stijgend grondwater konden er namelijk geen kuilen en loopgraven worden gegraven. De grote bulten vielen dus behoorlijk op. Oorspronkelijk waren er ook plannen geweest voor de bouw van stevigere versterkingen, maar deze plannen konden niet op tijd worden uitgevoerd. Hout en aarde was echter niet bestand tegen artillerievuur en luchtaanvallen. Niet zoals de betonnen kazematten van Kornwerderzand. De manschappen gaven de stelling daarom de bijnaam ‘Wee-ons’. 

 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

grc starstarstarstarstar

Omdat het de herhindering aan 40/45 levend houdt.