Frankrijk: Vluchtelingen uit Breda

Geplaatst op maandag 10 mei 2021 @ 17:19 , 89 keer bekeken

Loes Ziegenhardt ( De witte Engel) had haar geliefde Bob van Overeem ontmoet toen de Tweede Wereldoorlog in 1940 ook in Nederland was uitgebroken. Ze werkte als Rode Kruisvrijwilligster in het ziekenhuis van Breda. Bij de inval van de Duitsers verzorgde ze gewonden van beide partijen en hielp ze gesneuvelden begraven. Na de capitulatie reed ze ambulanceritten tot diep in Frankrijk om geëvacueerde Bredanaren, vluchtelingen en gewonde Nederlandse militairen te repatriëren.

Internist in opleiding Bob van Overeem had de medische leiding over de tochten. De samenwerking leidde tot een verhouding en Loes, die al langer een slecht huwelijk had, scheidde in 1941 van haar eerste man. Een jaar later trouwde ze met de protestantse dokter en dat veroorzaakte een pijnlijke breuk met haar Rooms-Katholieke omgeving.

Hun werk had het stel inmiddels verlegd naar hulpacties voor politieke gevangenen. Die werden aanvankelijk vastgezet in het 'Oranjehotel' in Scheveningen, maar toen het verzet tegen de Duitsers toenam kwamen er speciale concentratiekampen in Amersfoort en Vught.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

grc starstarstarstarstar

Omdat het de herhindering aan 40/45 levend houdt.