Oosterbeek: hotel Hartenstein

Geplaatst op zaterdag 01 mei 2021 @ 11:49 , 20 keer bekeken

Vroeg in de ochtend van maandag 25 september, arriveerde op het hoofdkwartier van generaal Urquhart een verbindingsofficier die ’s nachts via de Rijn was overgestoken naar de Britse perimeter in Oosterbeek.

Urquhart kreeg een brief van generaal Thomas, de commandant van de 43e Divisie die zich aan de zuidkant van de Rijn bevond. In de brief legde generaal Thomas uit dat hij weinig kon betekenen voor de belegerde airbornes in Oosterbeek.

De geallieerde troepen tussen Driel en Nijmegen werden volgens Thomas nu zelf bedreigd door aanvallende acties van de Duitsers op ‘The Island’, zoals de geallieerden het gebied tussen de Waal en de Rijn noemden.

Besloten was dat de Britten zich het beste konden terugtrekken uit Oosterbeek. Wat bij de geallieerden daarbij meespeelde is dat de Duitsers er wederom in waren geslaagd om ten zuiden van Nijmegen de weg bezet te houden. De geallieerden waren daardoor niet in staat om troepen en materieel vanuit Noord-Brabant in de richting van de Rijn te sturen.

De codenaam van de terugtocht uit Oosterbeek zou ‘Operatie Berlijn’ zijn, schreef generaal Thomas aan Urquhart. Urquhart mocht zelf bepalen wanneer hij Operatie Berlijn wilde starten.

Urquhart hoefde daar niet lang over na te denken. Nog diezelfde avond wilde hij de restanten van zijn divisie overbrengen naar de zuidkant van de Rijn.

Urquhart: “We waren nog met circa 2.500 man; een kwart van onze oorspronkelijke sterkte. Dagenlang hadden we nu al onvoldoende gewapend op een lege maag gevochten tegen een overmacht. De noodhospitaals waren vol. Ik kon niet veel meer verwachten van degenen die nog leefden.”

Die ochtend, iets na 8 uur ’s ochtends had Urquhart via de radio contact met generaal Thomas aan de zuidoever: “Operatie Berlijn moet vanavond plaatsvinden.”

Het besluit van Urquhart ging vervolgens via de bevelsstructuur hogerop naar de Britse legerleiding. Horrocks en Dempsey gebruikten een vooraf afgesproken codewoord. ‘De grote’ was de codenaam voor het versterken van de Britse Airborne Divisie. ‘De kleine’ was het codewoord voor het terugtrekken van de divisie.

Dempsey op zijn beurt bracht veldmaarschalk Montgomery op de hoogte van het besluit om het bruggenhoofd aan de noordkant van de Rijn die nacht op te geven. Montgomery stemde ermee in. Hij kon niet anders. Hij had geen keus.

 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

grc starstarstarstarstar

Omdat het de herhindering aan 40/45 levend houdt.