Nijmegen: Britse airborne-soldaten dag na de evacuatie

Geplaatst op zondag 18 april 2021 @ 10:38 , 71 keer bekeken

Ruim 2.000 Britse soldaten werden in de nacht van 25 op 26 september met bootjes overgezet over de Rijn.  Vanuit Driel werden de Britse airborne-soldaten met vrachtwagens naar Nijmegen gebracht.
“Onderweg zeiden we geen woord”, aldus kolonel Charles Mackenzie. “Er viel ook niet veel te zeggen.”
Omdat er onvoldoende vrachtwagens waren om alle soldaten mee te nemen, moesten honderden soldaten lopend naar Nijmegen.
De airborne-solsaten werden in Nijmegen opgevangen in drie scholen om op verhaal te komen. Ze kregen er eten, de onvermijdelijke Engelse thee en een bed om te slapen. Sommige soldaten sliepen twee dagen achter elkaar.

Nu de soldaten voor het eerst weer in grote getale bij elkaar kwamen, kwam bij de soldaten pas het besef hoeveel slachtoffers er waren gevallen.

“Waar is het 1e Bataljon”, had een soldaat gevraagd. Een korporaal had gewezen naar het handjevol mannen dat achter hem stond.
“Dit is alles wat er over is.”

Van de 4e Parachutisten Brigade van generaal Shan Hackett waren nog 9 officieren en 260 soldaten over. Oorspronkelijk had de brigade bestaan uit 2.000 soldaten.

Later die week werden de airborne-soldaten die de Slag om Arnhem overleefd hadden teruggevlogen naar Groot-Brittannië. De Britse Airborne Divisie kwam tijdens de oorlog niet meer in actie.

De opgelapte divisie werd na de capitulatie van nazi-Duitsland ingezet in Noorwegen, om toezicht te houden op de overgave van de Duitsers.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

grc starstarstarstarstar

Omdat het de herhindering aan 40/45 levend houdt.