Arnhem: 17 september 1944: Duitse tegenacties

Geplaatst op woensdag 08 februari 2023 @ 19:04 , 41 keer bekeken

Terwijl een armada van Britse vliegtuigen onderweg is naar Arnhem, is Kolonel Walter Harzer in Hoenderloo. Daar reikt hij een onderscheiding uit aan de Duitse majoor Viktor Graebner.
“We waren onderweg naar de officiersmess om te lunchen toen we in de verte parachutisten zagen. In eerste instantie dachten we dat het hier om de bemanning van afgeschoten bommenwerpers ging. Dat was in die tijd een gebruikelijke aanblik.”

Al snel krijgt Harzer het bericht dat er meer aan de hand is. “Er kwam een alarmmelding dat er grote aantallen vijandelijke parachutisten ten westen van Oosterbeek geland waren.”

Alle Duitse eenheden van de 9e en 10e SS-pantserdivisie die rond Arnhem gelegerd zijn, komen in actie. De eenheid van Viktor Graebner, met ongeveer 30 pantserwagens, wordt naar Nijmegen gestuurd.

“Van de Duitse legerleiding hadden we gehoord dat er niet alleen ten westen van Arnhem, maar ook bij Nijmegen grote aantallen vijandelijke parachutisten waren geland. De eenheid van Graebner kreeg de opdracht de Waalbrug bij Nijmegen te bezetten en de samenkomst van vijandelijke soldaten die bij Arnhem en Nijmegen geland waren te verhinderen.”

De colonne pantserwagens van Graebner rijdt rond 18.00 uur over de Rijnbrug naar Nijmegen. Hier wijkt het verhaal van Walter Harzer af van de officiële (Britse) geschiedschrijving. Het bataljon van John Frost bereikte de Rijnbrug die avond rond 20.00 uur, maar volgens Harzer zijn er rond 18.00 uur al groepjes Britse soldaten aanwezig bij de brug.

“Schietend vanuit alle gaten reed Graebner over de brug. De noordelijke oprit van de brug was op dat moment al door een klein aantal Britse soldaten bezet. Zij zaten in huizen aan weerzijde van de oprit. Er waren geen verliezen omdat de Britten alleen lichte infanteriewapens hadden.”

Duitse soldaten op de Utrechtseweg in Arnhem ter hoogte van het museum


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

grc starstarstarstarstar

Omdat het de herhindering aan 40/45 levend houdt.