Weerselo: Begrafenis volledige bemanning Engelse bommenwerper

Geplaatst op vrijdag 16 april 2021 @ 18:46 , 147 keer bekeken

Amateurfotograaf Joseph Beijvoets legde in juni 1942 stiekem een begrafenis vast in Weerselo van de bemanning van een Engelse bommenwerper. 'Door de heg heen genomen' staat op de achterzijde van de foto geschreven. Met als toevoeging 'begrafenis van Engelse piloten te Weerselo, afgeschoten in 1941' (dit moet 1942 zijn).

De piloten waren afkomstig van een viermotorige bommenwerper type Handley Page Halifax MK II-BII. Het toestel maakte deel uit van een grootmacht van 1077 vliegtuigen om Bremen te bombarderen en werd in de nacht van 25 op 26 juni 1942 neergeschoten door een Duits jachtvliegtuig. 

De bommenwerper stortte neer op een boerderij in Dulder. De volledige bemanning kwam om het leven, de boerderij werd vernield maar bewoners kwamen met de schrik vrij. Alle restanten werden door de Duitsers zorgvuldig opgeruimd.

Op 28 juni werden de stoffelijke resten van de vijf niet ongeïdentificeerde bemanningsleden begraven op de R.K. begraafplaats in Weerselo. Op de grafstenen kwam 'known unto God' te staan, dit is een zin die gebruikt wordt op graven van onbekende soldaten. Een peloton Duitse soldaten brengt op de foto de laatste militaire eer aan de piloten, al waren zij hun vijanden. De identiteit van de bemanning is op de dag van vandaag nog steeds onbekend.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

grc starstarstarstarstar

Omdat het de herhindering aan 40/45 levend houdt.