Vol unieke beelden, foto's en een wekelijkse video

Oorlog is een bijzondere situatie. Het leed dat mensen dan moeten doormaken is vaak ongekend. Dat besef je overigens pas vaak als je het zelf mee maakt. Nederland kent het geluk al sinds 1945 op eigen grond geen oorlogssituatie te hebben gehad. Gelukkig maar!  Maar velen weten ook niet meer wat het is om je vrijheid te verliezen en nemen aan dat het iets vanzelfsprekends is.

Soms levert oorlog ook goede zaken op. De dwang om op je vijand vooruit te lopen, leveren uitvindingen op die, hoewel in eerste instantie gevaarlijk en bedreigend, later in het burgerleven ook goede toepassingen kent. Zo heeft de geneeskunde vooral na de 1e Wereldoorlog een enorme vlucht genomen.

Deze club is opgezet vanuit educatieve gronden en vooral om niet te vergeten. Om te blijven beseffen dat "je mening kunnen geven" niet altijd vanzelfsprekend is. Als mens moet je daar soms voor vechten, soms zelfs voor sterven.

Dagelijks zal een of meerdere foto's geplaatst gaan worden en in het weekend een nieuwe video. Door dit te doen hoop ik een beeld en gevoel te geven voor alles wat we kwijt waren, weer terug gekregen hebben, maar wat we gemakkelijk opnieuw weer kunnen verliezen!

 - - - = = o 0 o = = - - -

 

Ceremonie met Duitse militairen op de begraafplaats Vredenhof in de duinen op Schiermonnikoog. Volgens de Leeuwarder Courant van 19 augustus 1941 gaat het om de begrafenis van drie aangespoelde Engelse vliegeniers. Vredenhof is in de Eerste Wereldoorlog door enkele Schiermonnikoogers gesticht als drenkelingenkerkhof. Gesneuvelde militairen die op het eiland aanspoelen, zowel geallieerden als Duitsers, krijgen hier een laatste rustplaats. Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden aangespoelde geallieerde soldaten door de Duitse bezetter met militaire eer ter aarde besteld. Hoteleigenaar Sake van der Werff maakt van deze ceremonies tal van foto’s. In totaal liggen op Vredenhof ruim honderd personen begraven afkomstig uit: Groot-Brittannië, Frankrijk, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië, Polen, Marokko en Duitsland. Hierbij gaat het om slachtoffers uit beide wereldoorlogen, waarbij van een aantal de identiteit onbekend is. De nationaliteiten liggen door elkaar.

Rauter: hoogste SS'er in Nederland

Dit is een reportage van: Tonko Dop en Ronja Hijmans.

Laatste Forumreacties

moment..

De Kruisweg in Haarlem, Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De slogan luidt:
V=Overwinning omdat Duitsland op alle fronten voor Europa wint.

Na de razzia van 17 november 1944 was er in de Noordoostpolder een groot gebrek aan arbeidskrachten. Geprobeerd werd mannen naar de polder te krijgen met verlokkingen als vrije kost-en-inwoning en goede rantsoenen. Zo kwam in februari 1945 een honderdtal Amsterdammers in kamp Schoterbrug aan. De toenmalige kampbeheerder Lambert Postma kon zich dit jaren later nog goed herinneren: “Je hebt nog nooit zoiets gezien. Zulke verschrikkelijke wrakken waren het, heel erg! Ze waren gewoon uitgehongerd! Ze waren in de Lemmer aangekomen en daar hadden ze al heel wat eten gehad, maar ze waren aan de diarree. Dat vege lijf kon dat niet verdragen. Wij hadden intussen een beste pot met eten klaargemaakt en dat kregen ze te eten. Die mensen moesten ook nog wat presteren, maar dat konden ze helemaal niet! Later kwamen ze weer goed op krachten. Verscheidene konden toch werken in de ontginning, maar anderen vertrokken ook weer.”

Op zaterdagochtend 28 oktober 1944 omstreeks half acht kwamen de eerste geallieerde tanks en andere infanterievoertuigen van de Timberwolves Divisie Rijsbergen binnen. Een groot aantal Duitse soldaten werd krijgsgevangen gemaakt.

Nieuwste Leden

  • bommetje
  • h3
  • coenalaguna
  • Willy63
  • Frankieo
  • brigges

Sportwedstrijden voor de Hitler Jugend aan de Laan van Poot.

Hoe een NSB-trein werd beschoten | ANDERE TIJDEN

In mei is het meer dan 90 jaar geleden dat de NSB werd opgericht. De partij heulde tijdens de oorlog met de Duitsers en toen de bevrijding nabij leek, sloegen de aanhangers op de vlucht. In deze Short History zie je hoe een trein vol NSB’ers werd beschoten. Andere Tijden, het geschiedenisprogramma over (bijna) vergeten gebeurtenissen uit de recente geschiedenis. Andere Tijden wordt gemaakt door de NTR & VPRO voor NPO2. Check anderetijden.nl voor de hele afleveringen.

2020-05-05 Uitgelicht

Aanbevelingen

grc starstarstarstarstar
Omdat het de herhindering aan 40/45 levend houdt.

Defensie.nl - Nieuwsberichten van Koninklijke Marine


Laatst ververst: 16-03-2023 11:31

Deze week jarig

Geen jarigen deze week.

Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

grc starstarstarstarstar

Omdat het de herhindering aan 40/45 levend houdt.