Vol unieke beelden, foto's en een wekelijkse video

Oorlog is een bijzondere situatie. Het leed dat mensen dan moeten doormaken is vaak ongekend. Dat besef je overigens pas vaak als je het zelf mee maakt. Nederland kent het geluk al sinds 1945 op eigen grond geen oorlogssituatie te hebben gehad. Gelukkig maar!  Maar velen weten ook niet meer wat het is om je vrijheid te verliezen en nemen aan dat het iets vanzelfsprekends is.

Soms levert oorlog ook goede zaken op. De dwang om op je vijand vooruit te lopen, leveren uitvindingen op die, hoewel in eerste instantie gevaarlijk en bedreigend, later in het burgerleven ook goede toepassingen kent. Zo heeft de geneeskunde vooral na de 1e Wereldoorlog een enorme vlucht genomen.

Deze club is opgezet vanuit educatieve gronden en vooral om niet te vergeten. Om te blijven beseffen dat "je mening kunnen geven" niet altijd vanzelfsprekend is. Als mens moet je daar soms voor vechten, soms zelfs voor sterven.

Dagelijks zal een of meerdere foto's geplaatst gaan worden en in het weekend een nieuwe video. Door dit te doen hoop ik een beeld en gevoel te geven voor alles wat we kwijt waren, weer terug gekregen hebben, maar wat we gemakkelijk opnieuw weer kunnen verliezen!

 - - - = = o 0 o = = - - -

 

Doel van de Luchtwacht was het bewaken van het Nederlandse luchtruim bij een oorlogsdreiging. De leden moesten vliegtuigen waarnemen en herkennen, en de waarnemingen doorgeven aan het Commando Luchtverdediging van de Nederlandse strijdkrachten. De Urker Luchtwacht bestond uit 24 vrijwilligers. Eerst werden de waarnemingen gedaan vanuit de toren van het Kerkje aan de Zee, later vanuit de vuurtoren van Urk. Vanaf de mobilisatie, 28 augustus 1939, was er permanent iemand van de Luchtwacht in de vuurtoren aanwezig. Het hoofdkwartier heeft niet echt kunnen profiteren van de diensten van de Urker Luchtwacht, want toen er bij de Duitse inval op 10 mei 1940 veel te melden viel, waren de telefoonverbindingen verbroken.

Op vrijdag 13 april 1945 werd Drenthe bevrijd: 'Je voelde de spanning' | Nostalgie | RTV Drenthe

Een persoonlijke geschiedenis van de bevrijding van Noord-Nederland, opnieuw beleefd door de ogen van mensen die het meemaakten: Jan Bronda was pas 12 jaar oud toen Drenthe werd bevrijd. Hij stond met grote ogen te kijken naar wat er zich die dag afspeelde.

Laatste Forumreacties

moment..

Inwoners van Aalst poseren met een soldaat van de Irish Guards.

6-pdr antitankkanon van de 4th Hallamshires, 49th Division, bewaakt de weg naar Willemstad (waarschijnlijk Fijnaart)

Ceremonie met Duitse militairen op de begraafplaats Vredenhof in de duinen op Schiermonnikoog. Volgens de Leeuwarder Courant van 19 augustus 1941 gaat het om de begrafenis van drie aangespoelde Engelse vliegeniers. Vredenhof is in de Eerste Wereldoorlog door enkele Schiermonnikoogers gesticht als drenkelingenkerkhof. Gesneuvelde militairen die op het eiland aanspoelen, zowel geallieerden als Duitsers, krijgen hier een laatste rustplaats. Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden aangespoelde geallieerde soldaten door de Duitse bezetter met militaire eer ter aarde besteld. Hoteleigenaar Sake van der Werff maakt van deze ceremonies tal van foto’s. In totaal liggen op Vredenhof ruim honderd personen begraven afkomstig uit: Groot-Brittannië, Frankrijk, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië, Polen, Marokko en Duitsland. Hierbij gaat het om slachtoffers uit beide wereldoorlogen, waarbij van een aantal de identiteit onbekend is. De nationaliteiten liggen door elkaar.

Nieuwste Leden

  • bommetje
  • h3
  • coenalaguna
  • Willy63
  • Frankieo
  • brigges

De Kruisweg in Haarlem, Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De slogan luidt:
V=Overwinning omdat Duitsland op alle fronten voor Europa wint.

Carolien werd opgepakt door de Duitsers: 'Ze schoten op ons' | Nostalgie | RTV Drenthe

Een persoonlijke geschiedenis van de bevrijding van Noord-Nederland, opnieuw beleefd door de ogen van Drenten: Carolien Oldenburger-Kats, in de oorlog een jonge, Joodse vrouw, wist lange tijd uit handen van de Duitsers te blijven.

Aanbevelingen

grc starstarstarstarstar
Omdat het de herhindering aan 40/45 levend houdt.

Binnenkort Jarig

moment..

Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

grc starstarstarstarstar

Omdat het de herhindering aan 40/45 levend houdt.